Genbikei Gorge is renowned for:
1) The extraordinary landscape
2) The unique (and delicious) ‘Flying Dango’ system that sends the sticky treats across the gorge.
‘Hana Yori Dango.’ A Japanese expression when directly translated means ‘Flowers over Dango,’ dango referring to the skewered rice cake snack that holds a special place in Japanese cuisine.
However, the saying emphasizes the value of substance over appearance.
At Genbikei however, experience the best of both worlds!
Enjoy the famed dango among the fleeting spring flowers.
One of the most sought out seasons for floral displays is around the corner.
Cherry blossoms and daffodils adorn the riverbanks of Genbikei Gorge.
Last year, I visited during the cherry blossom blooms in mid-April.
I took a leisurely stroll along the banks, and I could see why the feudal lord Date Masamune was fond of this location. It was under his directive that cherry blossoms were planted along the gorge.
At Genbikei however, experience the best of both worlds!
Enjoy the famed dango among the fleeting spring flowers.
One of the most sought out seasons for floral displays is around the corner.
Cherry blossoms and daffodils adorn the riverbanks of Genbikei Gorge.
Last year, I visited during the cherry blossom blooms in mid-April.
I took a leisurely stroll along the banks, and I could see why the feudal lord Date Masamune was fond of this location. It was under his directive that cherry blossoms were planted along the gorge.
Subtle pink hues and the emerald waters cascading from Mount Kurikoma.
If you can’t make the spring flowers, there are still many reasons to visit throughout the year. In summer, relax in lush greenery, providing an escape from the heat.
As autumn arrives, the gorge transforms into a canvas of dramatic foliage.
In winter, the banks take on a stark appearance (note that the dango is not available during this season).
Now, let’s delve into dango. Travelers journey to sample these unique ‘flying dango,’ and they do not disappoint. One might assume that the novelty of the flying dango could overshadow the quality and taste, but that is not the case.
As you take your first bite, you may find yourself questioning everything you knew about dango. Is dango meant to be this soft and smooth? How does it possess such a light yet sticky texture?
Again, you may wonder why they are flat, and not spherical.
Due to their gooey-sticky nature, rather than rolling the dough into small balls by hand, the dough is rolled and stretched into long log-like shapes and divided up by a knife.
They’re also bang-for-your-buck. 500 yen will get you three dango skewers and some tea. They will fill you up, so keep that in mind if you are ordering closer to lunch.
I have included a video below so you can see how the ‘flying dango’ system operates.
Kakkouya, view from the store
‘Flying’ dango can attract a crowd during peak times and popular seasons.
However, even during the busy seasons, the Kakkouya shop that sends the dango gliding across the gorge tends to be quiet. There, you can purchase them directly to take out, or dine in the tranquil shop space.
Cherry blossoms bloom later in the Iwate region compared to more famous locations like Tokyo, Kyoto, and Osaka. Therefore, if you happen to miss the peak bloom times in these southern locations, consider venturing off the beaten path north to Genbikei Gorge.
As of 2025, Kakkouya has irregular closed days. Please check their Instagram for details.
https://www.instagram.com/kakkou_dango/
Japanese
厳美渓は、次のことで有名です。1) 美しい絶景
2) ユニークでおいしい「空飛ぶだんご」
「Hana Yori Dango」。「花より団子」このことわざは「花を愛でるような風流さよりも団子を食べるような実利が大事」ということのたとえです。厳美渓では、花も団子も同時に楽しむことができます。
咲き誇る春の花の中で有名な団子をお楽しみください。
最も人気がある花の季節がもうすぐやってきます。
桜や水仙が厳美渓の川岸を鮮やかに飾ります。
昨年、私は4月中旬の桜の満開の時期に訪れました。
川岸を1時間ほどゆっくりと散策しましたがかつて藩主伊達政宗がこの場所を好んだ理由がわかりました。
渓谷沿いに桜が植えられたのは政宗の指示によるものでした。
写真(淡いピンク色と栗駒山から流れ落ちるエメラルド色の水。)
春の花が咲く時期に行けなくても、一年を通してこちらを訪れる理由はたくさんあります。
夏は、暑さから逃れて緑豊かな環境でリラックスしてください。秋になると、渓谷は劇的な紅葉のキャンバスに変身します。
冬には、岸辺は厳しい表情を見せます (この季節は団子は販売しておりません)。
さて、団子について。このユニークな「空飛ぶ団子」を味わうために訪れる旅行者の期待を裏切りません。
空飛ぶ団子の目新しさが、品質や味を覆い隠してしまうのではないかと考える方もいるかもしれませんが、そうではありません。最初の一口を食べた瞬間、今まで団子について自分が知っていたと思っていたことが、何だったのか分からなくなるかもしれません。
「団子はこんなに柔らかくてなめらかでしたっけ」 「こんなに軽いのに、こんなにもちもちなの?」。
また、一関の団子は平べったい!
一関のだんごは、粘り気のあるのが特徴で粘り気があるため、丸めることが難しい。
棒状に伸ばして包丁で切ります。
コスパも抜群です。500円で団子3本とお茶が付きます。お腹いっぱいになりますので、昼ご飯に近い時間に注文する場合はその点に注意してください。「空飛ぶだんご」の仕組みがわかるために、下に動画を掲載しました。
かっこうや、店内からの眺め「空飛ぶだんご」を求めて、ピーク時や繁忙期には人が多く集まります。
そのような繁忙期でも、団子を「飛ばす」店は比較的に静かです。
そこでは、団子を直接購入して持ち帰ったり、密やかな店内で食事をしたりできます。
岩手地方の桜は、東京、京都、大阪などの有名な場所に比べて開花が遅いのでそれらの場所で満開の時期を逃してしまった場合は日本の北部の厳美渓まで足を延ばしてみるのはいかがでしょうか。
今年度から定休日が不定休となりますので、かっこう団子のインスタグラムでご確認ください。
https://www.instagram.com/kakkou_dango/